Hi peeps! Assalamualaikum. Cerita pagi Isnin semalam bangun je pagi Ehsan minta nasi. Mami turn on dvd pasang Jack Ryan. Ehsan tak mandi lagi tu aku terus masak sup, perap ayam dan basuh beras.
Ya step basuh beras terbalik paling akhir sebab aku masak nasi ayam so i need the chicken soup and cook the rice together with it lah for sure. Kalau tak, nak buat apa kan buang mashewww 😂 itu ler ghope nasi ayam aku yang nak cepatss..
Biasa nasi ayam aku buat lain gaiz bukan cenggini. Ini sebab bahan kat umah pun limited. Ujung2 aje. Haha so guna lah apa yang ada. Yang penting anak dan suami I kenyang 🤣
RULES BUAT NASI AYAM :
1. MASAK SUP DULU
2. PERAP AYAM
3. MASAK NASI
Kalau korang langgar 3 rules ni, alamat nya tunggang langgang. Nanti tersilap masuk bahan lah. Tertinggal itu lah ini lah. Sebab aku dah lalui hahaha. Ni pesanan untuk mudahkan korang je gaiz. Mana tau mentua nak datang ke kan. Ni memang aku bagi recipe paling sempoi paling sedap dah ni.
P/s: anyway tolong gais korang yang ada gmail akaun tu please sign in dan follow blog aku ni. Taw korang! Tq korang sayang sangat. Tengok lah follower aku ni 2 orang je gaiz. Itu pun diri sendiri yang follow. 😂
1. Sup Ayam Mantap
Cara masak ayam perap ni sama ada goreng deep fry atau grill. Ikut korang kay.
Best makan kalau korang deep fry ayam perap tadi. |
Macam aku ni sebab nak cepat and sebab nak kurangkan oily foods. Sebab lately kami anak beranak kerap makan fried foods so i just grilled the chicken camtu je. Its up to you guys. But the taste would be phenomenal if korang deep fry ayam perap tu SUMPAH!
Anyway makesure goreng ayam setelah tanak nasi. Means biar je ayam tu prep lama sikit tinggal je and you go to nasi pula.
3. Masak Nasi Ayam
Bahan :
1. Beras tak kisah berapa pot
2. Daun pandan
3. Halia 1 inci diketuk
4. Bawang putih 3 cloves diketuk
5. Soup ayam tadi
6. Butter/planta/minyak
7. Garam untuk naik rasa agak2 je
Cara:
Cara dia sama je macam tanak nasi putih.
Just gantikan air paip dengan soup tadi. Tumis dulu 2.3.4.6 di kuali lain. Then masukkan soup ikut ukuran berapa cup nasi. Kalau nasi 2 pot means air kena 4. Atau ikut je lah jari korang tu. Doublekan je level beras tu. Dah masuk sup kat beras baru tuang bahan tumis tu dalam periuk nasi tu. Dah gi switch on periuk ko sana. Setel.
Anyway makesure goreng ayam setelah tanak nasi. Means biar je ayam tu prep lama sikit tinggal je and you go to nasi pula.
3. Masak Nasi Ayam
Bahan :
1. Beras tak kisah berapa pot
2. Daun pandan
3. Halia 1 inci diketuk
4. Bawang putih 3 cloves diketuk
5. Soup ayam tadi
6. Butter/planta/minyak
7. Garam untuk naik rasa agak2 je
Cara:
Cara dia sama je macam tanak nasi putih.
Just gantikan air paip dengan soup tadi. Tumis dulu 2.3.4.6 di kuali lain. Then masukkan soup ikut ukuran berapa cup nasi. Kalau nasi 2 pot means air kena 4. Atau ikut je lah jari korang tu. Doublekan je level beras tu. Dah masuk sup kat beras baru tuang bahan tumis tu dalam periuk nasi tu. Dah gi switch on periuk ko sana. Setel.
Ingat ya, Nasi ayam ni mesti masak sementara ayam tadi tengah perap. Dah setel tanak nasi then masak sos baru ler goreng ayam tu ya.
4. Masak Sos Cili
*cili api depend level kepedasan
*cili hidup 5 tangkai
*bawang merah kecil 5 biji
*ajinamoto
*garam sikit yo
Cara:
Blend up semua ni dan rebus kan dia. Kalau suka manis boleh tambah gula sikittt...
5. Sos kicap
Sos perap ayam tu tadi letak semua dalam kuali tambah air sikir dan sedikit tepung gandum untuk kasi pekat. Dah pekat boleh tutup api. Setel...
Sian anak mami. Bayangkan lapar dia tu. Dia terus duduk depan makanan belum mandi lagi tu. Nak membesar gamaknya..
P/s:
Korang cuba la resepi aku ni aku ikhlas tau share kat sini. Kalau korang cuba tag lah aku kat ig atau komen kat blog ni k. Selamat mencuba gaiz!
4. Masak Sos Cili
*cili api depend level kepedasan
*cili hidup 5 tangkai
*bawang merah kecil 5 biji
*ajinamoto
*garam sikit yo
Cara:
Blend up semua ni dan rebus kan dia. Kalau suka manis boleh tambah gula sikittt...
5. Sos kicap
Sos perap ayam tu tadi letak semua dalam kuali tambah air sikir dan sedikit tepung gandum untuk kasi pekat. Dah pekat boleh tutup api. Setel...
10 pagi dah siap masak demi anak alahai |
Sian anak mami. Bayangkan lapar dia tu. Dia terus duduk depan makanan belum mandi lagi tu. Nak membesar gamaknya..
P/s:
Korang cuba la resepi aku ni aku ikhlas tau share kat sini. Kalau korang cuba tag lah aku kat ig atau komen kat blog ni k. Selamat mencuba gaiz!
No comments:
Post a Comment
Nak tanya apa? Tanya lah..